Clicky


ING: bezuinigingsplannen verlengen recessie

ING: bezuinigingsplannen verlengen recessie
13-04-2012 12:03 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Als het kabinet vasthoudt aan zijn voornemen om het begrotingstekort volgend jaar al naar drie procent van het bruto binnenlands product te brengen, daalt de consumptie tot het niveau van 2001. Ook blijft Nederland dan tot volgend jaar in een recessie. Dat concludeert ING op basis van cijfers van het CBS en eigen ramingen.

ING gaat er in zijn projectie van uit dat het kabinet met een bezuinigingspakket komt dat voor de helft bestaat uit lastenverzwaringen en voor de andere helft uit bezuinigingen op de overheidsuitgaven.

Een dergelijke bezuinigingsdrift van het kabinet leidt ertoe dat de consumptie, die sinds eind 2010 al krimpt, in 2013 nog steeds met 0,3 procent daalt. Daarmee komen de consumentenuitgaven op het niveau van 2001 te liggen. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat er bij ongewijzigd beleid, dus zonder extra bezuinigingen, van uit dat de consumptie volgend jaar weer met een half procent stijgt.

Ook de economische groei krijgt volgens ING klappen door extra bezuinigingen. De door het CPB voorspelde groei van 1,25 procent in 2013 verdampt dan helemaal. De werkloosheid stijgt naar 7,3 procent, waar het CPB zes procent verwacht.