Clicky


Mogelijk vierhonderd ontslagen bij heftruckfabriek Almere

Mogelijk vierhonderd ontslagen bij heftruckfabriek Almere
12-04-2012 20:13 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe, een dochterbedrijf van Mitusbishi Heavy Industries, wil zijn vorkheftruckfabriek in Almere sluiten. Daardoor verliezen waarschijnlijk vierhonderd van de zeshonderd medewerkers hun baan. De fabriek in Almere was de laatste drie jaar verliesgevend.

De sluitingsplannen hingen al enige tijd in de lucht, maar de vakbonden en de ondernemingsraad werden donderdag officieel geïnformeerd. De reden die Mitsubishi voor de sluiting van de gehele productiefaciliteit geeft, is de economische crisis. Die heeft een daling van het aantal orders tot gevolg gehad.

Ook worden vorkheftrucks met elektromotoren steeds populairder, wat ten koste gaat van de vraag naar trucks met brandstofmotoren, het soort trucks dat in Almere vooral wordt gemaakt. Elektrisch aangedreven vorkheftrucks, waar Mitsubishi juist extra in wil investeren, worden vooral in Finland en China geproduceerd.

In Almere blijft alleen een verkoop- en serviceafdeling over, waar de resterende tweehonderd mensen blijven werken. Vakbond CNV Vakmensen heeft er vertrouwen in dat met Mitusbishi een redelijke regeling valt te treffen voor de met ontslag bedreigde medewerkers.

"Bij een eerdere reorganisatie die honderd banen kostte, konden we reële afspraken maken", zegt Henk Jongsma van CNV Vakmensen. "Wij willen zo veel mogelijk inzetten op bemiddeling van werk naar werk. Bijvoorbeeld naar een van de vele andere Mitsubishi-vestigingen."