Clicky


Wereldbank voorziet mindere groei Chinese economie

Wereldbank voorziet mindere groei Chinese economie
12-04-2012 10:10 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - China kampt momenteel met een vertraging van de economie, stelt de Wereldbank donderdag in rapport over het Aziatische land. De bank voorziet dat de economie van het land dit jaar met 8,2 procent gaat groeien en in 2013 met 8,6 procent.

In 2011 groeide het Chinese bruto binnenlands product volgens officiële cijfers met 9,2 procent. In de decennia daarvoor was veelal sprake van dubbelcijferige economische groei. De huidige vertraging wordt mede veroorzaakt door de teruggevallen binnenlandse consumptie. Het land heeft daarnaast last van de stagnerende wereldeconomie, mede veroorzaakt door de crisis in Europa.

De Wereldbank geeft in zijn rapport aan dat China voldoende ruimte in zijn beleid heeft om risico's tegen te gaan. Beoogde belastingverlagingen en de verlaagde uitgaven op het gebied van sociale zekerheid zouden volgens de bank een geschikte beleidsreactie vormen. Ook zou de reserveverplichting voor banken gereduceerd kunnen worden, aldus de Wereldbank.



Uit het rapport blijkt verder dat de inflatie met een stijging naar 3,2 procent waarschijnlijk lager uit zal komen dan de vooraf door de Chinese overheid ingeschatte groei naar 4 procent. Tevens zal het begrotingsoverschot van China in 2012 uitkomen op 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en in 2013 op 3,3 procent. In 2011 lag het overschot nog op 2,8 procent van het bbp.

De Wereldbank voorziet verder dat de yuan in 2012 in waarde vermindert. In 2011 steeg de Chinese munt nog 4,7 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Op de lange termijn is het belangrijk voor China om de economie weer duurzaam te maken. Daarbij moet er meer geleund worden op de binnenlandse consumptie en minder op de export en investeringen, aldus de Wereldbank.

Vrijdag komt China met belangrijke macro-economische data, waaronder de groei van de economie in het eerste kwartaal van 2012, die naar verwachting op jaarbasis met 8,3 procent is toegenomen. In het vierde kwartaal groeide het bbp nog met 8,9 procent.