Clicky


Anderhalf miljard euro schuld voor Saab

Anderhalf miljard euro schuld voor Saab
10-04-2012 17:32 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De curatoren van de failliete automaker Saab hebben dinsdag bekendgemaakt dat de totale schuld van de Zweedse autofabrikant uitkomt op dertien miljard Zweedse kroon (1,5 miljard euro). Saab kan hier maar voor 3,6 miljard kroon aan bezittingen tegenover stellen.

Het bedrijf heeft daardoor een restschuld van 9,4 miljard kroon, ruim een miljard euro. De grootste schuldeisers zijn voormalig Saab-eigenaar General Motors (GM) en de Zweedse staat. GM heeft ongeveer drie miljard kroon tegoed. Omdat de Zweedse staat garant stond voor een lening van de Europese Investeringsbank aan Saab en deze na het faillissement van de automaker heeft moeten terugbetalen, heeft het land een bedrag van 2,2 miljard kroon tegoed van Saab.

Hier komt nog eens een bedrag van 870 miljoen kroon bij aan Saab-lonen die zijn voorgeschoten door de Zweedse staat. Saab staat verder voor nog eens ruim een half miljard kroon in het krijt bij zijn werknemers, onder andere door het niet uitbetalen van pensioenpremies.

Saab, dat vorig jaar december faillissement aanvroeg, staat nog altijd genoteerd aan de Amsterdamse beurs onder de naam Swedish Automobile en werd tot voor kort geleid door de Nederlandse ondernemer Victor Muller. Het is nog niet duidelijk of Muller persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor ten minste een deel van de restschuld van Saab.