Clicky


Bonussen lager bij een op drie werkgevers

Bonussen lager bij een op drie werkgevers
10-04-2012 11:36 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Een op de drie Nederlandse bedrijven en organisaties gaat dit jaar minder bonussen uitkeren. Hoe groot de veranderingen zijn, verschilt per sector. De organisaties pakken de bonussen omdat ze niet meer geloven in prestatiebeloning. Een andere reden is dat de bedrijfsresultaten tegenvallen. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Beloningsonderzoek in opdracht van Human Capital Group.

Bij commerciële dienstverleners wordt de bonus lager doordat de resultaten tegenvallen. De bedrijven passen de bonusregelingen niet aan. In de non-profit- en overheidssector gebeurt dat wel. Veertig procent van de organisaties gaat het bonusbeleid aanpakken. Zo wordt het maximale bonusbedrag verlaagd of de bonus zelfs afgeschaft.

In de industrie, handel en transport veranderd niet veel aan het bonusbeleid. Die sectoren zijn buiten schot gebleven in de bonusdiscussie. Het overgrote deel vindt een versobering van het bonusbeleid onverstandig, de bonus wordt nog steeds gezien als een belangrijk motivatie- en sturingsmiddel.