Clicky


Duitse zonnecelpionier Q.Cells kondigt failliet aan

Duitse zonnecelpionier Q.Cells kondigt failliet aan
02-04-2012 17:54 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Duitse zonnecellenfabrikant Q.Cells heeft maandag zijn faillissement aangekondigd. Q.Cells was ooit de grootste fabrikant van zonnecellen ter wereld, maar concurrentie uit China kost het bedrijf nu de kop.

De zonnecellenbranche kampt met overcapaciteit en sterk gedaalde prijzen door agressieve concurrentie uit China. Q.Cells leed vorig jaar een nettoverlies van 846 miljoen euro. In 2009 noteerde het bedrijf al een recordverlies van 1,34 miljard euro. Het jaar daarna boekte Q.Cells nog wel een bescheiden winst van negentien miljoen euro.

Vorig maand stelden de Verenigde Staten tarieven op de import van Chinese zonnecellen in. Volgens de Amerikanen genieten de Chinese fabrikanten illegale staatssteun, en kunnen ze daardoor hun producten zo goedkoop aanbieden.

Q.Cells, dat nog hoopt op een doorstart, begon in 2001 in Duitsland met de productie van zonnecellen. Omdat het een van de eerste bedrijven was dat op grote schaal zonnecellen ging produceren, en de Duitse regering de productie van zonne-energie sterk stimuleerde, kon het bedrijf met 2200 medewerkers snel uitgroeien tot 's werelds grootste producent van zonnecellen.

Als gevolg van de economische tegenwind snoeien daarnaast veel Europese landen sinds een paar jaar in hun subsidieregelingen voor zonne-energie. De afgelopen vier maanden gingen al drie andere grote Duitse fabrikanten van zonnecellen failliet, waardoor deze industrie in zijn geheel uit Duitsland dreigt te verdwijnen.