Clicky


Gemeente Rotterdam wil komende jaren 2500 banen schrappen

Gemeente Rotterdam wil komende jaren  2500 banen schrappen
02-04-2012 12:21 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM (Novum) - Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam wil de komende jaren bijna tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de eigen organisatie. Tot 2015 verdwijnen als het aan het gemeentebestuur ligt onder meer zo'n 2500 voltijdbanen. Eerder was nog sprake van duizend banen.

Het was al langer duidelijk dat Rotterdam net als veel andere gemeenten de komende jaren honderden miljoenen euro's moet bezuinigen, onder meer omdat gemeenten minder geld van het rijk krijgen. Zo kondigde de gemeente vorig jaar al aan fors te gaan bezuinigen op de bijstand.

De gemeente wil ook flink bezuinigen op de eigen organisatie. De gemeenteraad vroeg het college vorig jaar duidelijk te maken hoe de gemeentelijke organisatie in 2015 twintig procent goedkoper kan werken dan in 2010. De totale kosten voor de organisatie bedroegen toen 965 miljoen euro.

Op personeelskosten kan de komende jaren zeker 93 miljoen euro worden bespaard door het aantal voltijdbanen terug te brengen van dertienduizend naar 10.500 in 2015, schrijven b en w maandag aan de raad. Het college denkt nog eens honderd miljoen euro te kunnen besparen op huisvesting, ict en externe arbeidskrachten. Zo wordt de huisvesting gecentraliseerd van tientallen naar enkele panden.

Tot begin dit jaar zijn bij de Zuid-Hollandse gemeente al zeshonderd voltijdbanen verdwenen. Door efficiënter te werken en vanwege de dalende vraag uit de markt, kunnen volgens het stadsbestuur nog eens duizend banen weg. Voor de overige 850 ambtenaren die het veld moeten ruimen, moet de gemeenteraad aangeven op welke taken de gemeente verder moet bezuinigen.

Het plan wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.

Abvakabo FNV vindt dat de bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit van de dienstverlening. De bond wil gedwongen ontslagen voorkomen door goede afspraken over begeleiding van werk naar werk. "Voorkomen moet worden dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten. Uitkeringen voor werkloze ambtenaren kosten de gemeente veel miljoenen per jaar", aldus bestuurder Xander van de Scheur.