Clicky


Nederlands consumentenvertrouwen sterkst gedaald

Nederlands consumentenvertrouwen sterkst gedaald
02-04-2012 11:10 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse consument is in een jaar tijd veel vertrouwen verloren. De daling in maart op jaarbasis was in Europa nergens zo sterk als hier. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De index van het consumentenvertrouwen kwam vorige maand uit op -23,6. Een jaar eerder was dat nog +8,1. De Nederlandse consumenten scoren hiermee in maart lager dan het Europees gemiddelde, terwijl een jaar eerder Nederland nog tot de top zes landen behoorde wat betreft consumentenvertrouwen.

Opgesplitst naar de deelindicatoren blijkt dat vergeleken met een jaar geleden de Nederlandse consumenten vooral somberder zijn geworden over de ontwikkeling van de werkloosheid en de economie in de komende twaalf maanden. Het pessimisme over de toekomstige eigen financiële situatie en de mogelijkheid tot sparen nam ook toe, maar in mindere mate.



In Griekenland is het consumentenvertrouwen overigens het laagst, op afstand gevolgd door de Portugezen en de Hongaren. Alleen in Denemarken, Zweden en Finland zijn meer consumenten positief dan negatief.