Clicky


Aantal schuldsaneringen stijgt met dertig procent

Aantal schuldsaneringen stijgt met dertig procent
02-04-2012 10:21 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal schuldsaneringen is in het vorig jaar met dertig procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden er vijftienduizend schuldsaneringen uitgesproken. De stijging die in 2009 is ingezet zet hiermee 'stevig' door, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het 'minder gunstige economische klimaat' is volgens het CBS de voornaamste reden dat het aantal uitgesproken schuldsaneringen door de rechter is toegenomen. Door de crisis gaan er meer mensen failliet en verliezen steeds meer mensen hun baan. Ook dubbele woonlasten omdat mensen hun huis niet verkocht krijgen en minder coulante schuldeisers zijn volgens het CBS mogelijk debet aan de stijging.

In de afgelopen anderhalf jaar zat de stijging vooral bij privépersonen. Hiervan zijn er afgelopen jaar ongeveer twaalfduizend toegelaten tot een schuldsaneringstraject. Daarvoor waren het vooral (ex-)ondernemers die in toenemende mate aanspraak maakten op een dergelijk traject.

Per honderdduizend Nederlanders boven de 18 jaar kwamen er vorig jaar 112 in de schuldsanering terecht. De grootste stijging was te vinden in Friesland en Zuid-Holland, met stijgingspercentages van 75 en 61 procent. Absoluut gezien zitten Flevolanders het meest in de schuldsanering met 272 per honderdduizend. Utrechters maken de minste aanspraak op saneringstrajecten, met 61 op honderdduizend.