Clicky


Knot vreest hoge rente bij uitblijven bezuinigingen

Knot vreest hoge rente bij uitblijven bezuinigingen
29-03-2012 14:05 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Het kabinet moet dit voorjaar nog met een goed bezuinigingsplan komen, anders zal de rente voor de Nederlandse staatsschuld gaan oplopen. Daarvoor waarschuwt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot donderdag tegenover verschillende media.

Het overleg van de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in het Catshuis over verdere bezuinigingen mag daarom niet mislukken, vindt Knot. "Dit zou ons land onze triple-A-status kunnen kosten", zegt Knot op radiozender BNR. "Ze moeten eruit komen: linksom of rechtsom."

Eerder op donderdag werd bekend dat het overleg in Catshuis wordt voortgezet. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde dat de partijen 'voldoende perspectief zien om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat'. Op woensdag werden de besprekingen voortijdig afgebroken.

Knot presenteerde donderdag het jaarverslag van DNB. Daarbij ging hij ook in op de Europese crisis. Volgens hem is Europese Centrale Bank (ECB) tot het uiterste gegaan om aanpassingsprocessen van de kwakkelende eurozone te ondersteunen. Er is echter weinig ruimte voor verdere versoepeling van het monetaire beleid, schrijft hij in het jaarverslag.



De ECB wilde vorig jaar al zijn extreem ruime monetaire beleid loslaten. De bank zag zich echter door de Europese schuldencrisis genoodzaakt om de geplande exit uit dat beleid op te schorten, aldus Knot.

"De ECB is tot het uiterste gegaan om aanpassingsprocessen binnen de muntunie te ondersteunen", zei Knot. Hij wijst op de ruim duizend miljard euro aan goedkope driejarige leningen die eerder dit jaar zijn verstrekt aan Europese banken. Ook doelt hij op de 219 miljard euro aan staatsobligaties van landen uit de periferie van de eurozone die zijn opgekocht.

"Duidelijk is dat het monetaire beleid ruim is en dat de ruimte voor verdere versoepeling niet groot is", stelt de centrale bankier. Hij wijst erop dat de toenemende onevenwichtigheid in de inflatie- en groeicijfers van diverse eurozonelanden niet kan worden verkleind met monetair beleid. Dat moet zich volgens Knot dan ook blijven richten op prijsstabiliteit op de middellange termijn in de eurozone als geheel.