Clicky


Oliehandelaren speculeren op prijsdaling

Oliehandelaren speculeren op prijsdaling
28-03-2012 17:36 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De olieprijs kan binnenkort weer gaan dalen richting het niveau van eind vorig jaar. Dit suggereert het toenemende verschil tussen de huidige marktprijs en de prijs die moet worden betaald voor een vat Noordzeeolie dat pas in 2016 wordt geleverd.

Waar de zogeheten spotprijs van een vat olie woensdag ruim 125 dollar bedroeg, kost een vat olie dat in januari 2016 wordt geleverd maar iets meer dan 98 dollar. Tijdens eerdere periodes van hoge olieprijzen, zoals medio vorig jaar en in de zomer van 2008, was het verschil tussen de spotprijs en de zogeheten futures lang niet zo groot.

Volgens olieanalisten duidt het verschil van ruim 27 dollar tussen de langetermijncontracten en de huidige marktprijs erop dat handelaren een daling van de olieprijs in het verschiet zien liggen. Die aanname is gebaseerd op een verwachte stijging van de olieproductie in de komende jaren, als onder meer in Irak, Brazilië en Noorwegen nieuwe olievelden in productie worden genomen.



Ook speelt mee dat het huidige hoge niveau van de olieprijs grotendeels wordt veroorzaakt door de spanningen rondom het Iraanse atoomprogramma en de sancties tegen dat land. Normaal gesproken daalt de olieprijs juist als de economische groei in de wereld afneemt, zoals de laatste maanden het geval is.