Clicky


Economie kromp iets minder hard dan gedacht

Economie kromp iets minder hard dan gedacht
27-03-2012 10:46 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal iets minder hard gekrompen dan was geraamd. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp volgens de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek met 0,6 procent op jaarbasis, een bijstelling van 0,1 procentpunt.

Doordat ook de cijfers over de eerste twee kwartalen van het jaar iets werden bijgesteld, bleef de economische groei over het gehele jaar ongewijzigd op 1,2 procent. Nederland verkeert sinds de zomer in een recessie.

Ook de ramingen voor de banengroei zijn aangepast door het CBS. In het vierde kwartaal waren er 34 duizend banen meer dan een jaar eerder, een stijging van 0,4 procent. Het aantal banen kwam drieduizend hoger uit dat eerste raming, wat vooral komt door een bijstelling in het aantal banen in de zorg. Over het gehele jaar steeg het aantal banen met veertigduizend ten opzichte van een jaar eerder.

De lonen per arbeidsjaar waren in het vierde kwartaal 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Over geheel 2011 bedroeg de loonstijging anderhalf procent. De lonen hielden hiermee de inflatie niet bij. Die bedroeg 2,3 procent over het gehele jaar.