Clicky


'GM wil een of twee Europese fabrieken sluiten'

'GM wil een of twee Europese fabrieken sluiten'
23-03-2012 11:22 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Amerikaanse automaker General Motors (GM) is van plan een of twee fabrieken te sluiten in Europa, als onderdeel van een kostenbesparend plan om de verlieslijdende Opel/Vauxhall-unit nieuw leven in te blazen. Dit verklaarden bronnen tegenover de Wall Street Journal. De beslissing moet binnen enkele weken bekend gemaakt worden.

In de laatste tien jaar heeft GM miljarden verlies geleden op zijn Europese activiteiten. Het sluiten van fabrieken wordt door de automaker en investeerders in zowel de Verenigde Staten als Europa gezien als cruciaal om de winstgevendheid te herstellen. GM bekeek daarom al eerder of het fabrieken in het Britse Ellesmere Port en het Duitse Bochum zou moeten sluiten.

Vakbonden beargumenteren echter dat GM de winstgevendheid kan verhogen door meer voertuigen te verkopen of meer productie te verplaatsen naar Europa. De grootste vakbond in Groot-Brittannië, Unite, vindt dat een potentiële sluiting van de fabriek in Ellesmere Port geen enkele logica bevat omdat Ellesmere Port de efficiëntste GM-fabriek in Europa is.

Een woordvoerder van GM verklaarde donderdag dat er geen plannen zijn om iets aan te kondigen. "Alle betrokkenen zijn het erover eens dat Opel ook in moeilijke economische tijden winstgevend moet zijn", aldus de woordvoerder. "We zijn in gesprek met hen over strategieën om onze winstgevendheid te verbeteren".



Waar veel autoproducenten in Europa worstelen met overcapaciteit en tegenvallende verkopen, is Opel een van de zwakste spelers. Samen met capaciteitsvermindering, is GM op zoek naar andere manieren om kosten te besparen en de concurrentiepositie op de Europese automarkt te verbeteren.

Eerder deze maand kondigde het bedrijf een alliantie aan met de Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroen. De twee autofabrikanten zijn van plan om dit najaar te starten met de gezamenlijke ontwikkeling van ten minste een paar personenauto's.

GM boekte in 2011 een recordwinst van 7,6 miljard dollar.