Clicky


'Nederland mogelijk langer in recessie'

'Nederland mogelijk langer in recessie'
22-03-2012 18:08 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het kan nog tot het einde van het jaar duren voordat de Nederlandse economie uit de recessie komt als in het Catshuis geen besluiten tot structurele hervormingen worden genomen. Dat zei hoogleraar Financiële Economie Sylvester Eijffinger donderdag bij de presentatie van de Ernst & Young Eurozone Forecast, een onderzoeksrapport over de economie van de eurozone.

Volgens Eijffinger, die het rapport elk kwartaal presenteert, is het Catshuisoverleg van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de ambtswoning van premier Mark Rutte van essentieel belang. De arbeids- en de woningmarkt moeten volgens hem worden hervormd.

Het rapport voorspelt voor dit jaar een krimp van de Nederlandse economie met 0,8 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde dinsdag een vergelijkbare krimp, maar verwacht dat de economie vanaf het derde kwartaal weer groeit. De Eurozone Forecast doet daarover geen voorspelling.

In december verwachtte Oxford Economics nog een groei van de Nederlandse economie van 0,7 procent. "Dat de verwachtingen negatief zijn bijgesteld komt doordat het zwaard van Damocles dat boven de woningmarkt hangt, alleen maar groter is geworden", aldus de hoogleraar.

De onderzoekers van Ernst & Young trekt de economische groei in Nederland en de eurozone vanaf volgend jaar weer aan. "Dit komt door de geldinjectie van duizend miljard euro aan de Europese banken door de Europese Centrale Bank in de vorm van driejaarsleningen met een rente van één procent. Dat is maar liefst tien procent van het beschikbare kapitaal in de eurozone", licht Eijffinger toe.



Volgens Eijffinger zijn de effecten van de geldinjectie nog niet zichtbaar in de economische groei, omdat de banken het geld nog niet uitlenen. "Als ze dat vanaf volgend jaar wel gaan doen, zorgt dat voor een extra economische groei van twee procentpunt." Negatief bijkomend effect is volgens Eijffinger wel dat de geldinjectie binnen een paar jaar zal leiden tot een sterk oplopende inflatie.