Clicky


Werkloosheid daalt, aantal werkzoekenden neemt toe

Werkloosheid daalt, aantal werkzoekenden neemt toe
15-03-2012 11:00 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal werklozen is in februari licht gedaald. In januari waren er 474 duizend mensen werkloos, in februari was dat 469 duizend. Het werkloosheidspercentage blijft op zes procent. Het aantal werkloosheidsuitkeringen en werkzoekenden nam juist toe. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afname met vijfduizend werklozen volgt na een toename met achttienduizend in januari. "Gemiddeld over de afgelopen vier maanden is er een licht stijgende trend", schrijft het CBS. Tussen juli en oktober nam het aantal werklozen nog sterk toe.

Aan het einde van de maand waren er 483 duizend werkzoekenden bekend bij uitkeringsinstantie UWV, een stijging van een procent op maandbasis. De stijging was met 3,1 procent flink hoger onder jongeren onder de 25 jaar.

Het aantal WW-uitkeringen nam met tweeënhalf procent toe tot 299 duizend. Er werden veertigduizend nieuwe uitkeringen verstrekt terwijl er 33 duizend werden beëindigd. De stopzetting vanwege werkhervatting nam meer dan gemiddeld af met 10,9 procent. Een WW-uitkering wordt stopgezet na maximaal 38 maanden.

Het Centraal Planbureau voorspelde begin maart dat het aantal werklozen dit jaar gaat oplopen naar een half miljoen, als het beleid niet wijzigt. In 2013 worden dat er zelfs 535 duizend. In 2015 loopt de werkloosheid weer terug naar 495 duizend, becijferde het planbureau.