Clicky


Fors minder animo voor terugkeer naar gulden

Fors minder animo voor terugkeer naar gulden
09-03-2012 19:23 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal mensen dat de euro wil omruilen voor de gulden neemt sinds het najaar gestaag af. Het rapport van PVV-leider Geert Wilders over de gulden heeft daar geen verandering in gebracht, blijkt uit een peiling van Ipsos Synovate onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

In het najaar vond nog ongeveer een derde van de ondervraagden dat het land de eurozone moet verlaten. Sinds die tijd is hun aantal geslonken met ongeveer tien procentpunt. Het onderzoek van Wilders naar de gulden heeft hier geen verandering in gebracht, stellen de onderzoekers.

Het Britse Lombard Street Research concludeerde dat de invoering van de euro Nederland economische groei en welvaart heeft gekost. Wilders wil daarom zo snel mogelijk de gulden weer invoeren. Ook vindt hij dat de Nederlanders zich daarover zouden moeten uitspreken in een referendum.

Zijn voorstel maakt niet veel kans, blijkt uit de peiling. Zestig procent vindt niet dat Nederland de gulden weer moet invoeren. Eerder deze week peilde Maurice de Hond een vergelijkbaar percentage.



Tegelijkertijd slinkt het aantal Nederlanders dat er vertrouwen in heeft dat de problemen rondom de euro binnen drie jaar zijn opgelost. Begin dit jaar was dat nog bijna vijftig procent, tegenover veertig procent nu. De helft van de Nederlanders denkt dat drie jaar niet genoeg is om de problemen op te lossen.