Clicky


ECB verwacht meer inflatie en minder groei

ECB verwacht meer inflatie en minder groei
08-03-2012 20:26 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Europese Centrale Bank (ECB) haalt dit jaar zijn inflatiedoel niet. Die verwachting heeft bankpresident Mario Draghi donderdag uitgesproken. De inflatie wordt geraamd op 2,4 procent in 2012. In december ging de ECB er nog van uit dat de inflatie beperkt zou kunnen blijven tot 2,0 procent.

Draghi deed zijn uitspraken bij een persconferentie waar hij het besluit toelichtte om de rente, zoals verwacht, op 1 procent te handhaven. Volgens de Italiaan heeft de hoger dan verwachte inflatie te maken met hogere energieprijzen en hogere door overheden bepaalde prijzen. De inflatie kent 'aanhoudende opwaartse risico's'.

Ook herhaalde de ECB-topman dat de economische prognoses nog altijd onderhevig zijn aan neerwaartse risico's. Belangrijkste oorzaak zijn de hernieuwde spanningen op de financiële markten. Ook wees Draghi op de risico's van hogere grondstofprijzen.

Er zijn tekenen van stabilisatie in de economische activiteit, al is dat nog altijd op een laag niveau, zei Draghi verder, wijzend op recente economische data. "We verwachten dat de economie van het eurogebied in de loop van dit jaar geleidelijk herstelt."

Het middelpunt van de groeiramingen van de centrale bank voor 2012 ligt nu op -0,1 procent, tegen +0,3 procent drie maanden terug. Voor volgend jaar geldt een gemiddelde verwachting van 1,1 procent, tegen 1,3 procent bij de vorige raming.