Clicky


Kamp ziet niets in herinvoering WW-premie

Kamp ziet niets in herinvoering WW-premie
06-03-2012 16:42 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ziet niets in het plan van FNV-voorzitter Agnes Jongerius om werknemers weer WW-premie te laten betalen. Dat zei Kamp dinsdag in de Tweede Kamer. De bewindsman somde vier bezwaren op tegen het voorstel van de voorzitter van de vakcentrale.

Hij wees erop dat de Kamer net heeft besloten om de WW-premie voor werknemers af te schaffen. Deze afschaffing is bovendien een voorwaarde voor minder administratieve druk. Dat werknemers geen premie meer hoeven te betalen, zorgt er verder voor dat werken financieel aantrekkelijker is geworden en het is goed voor de koopkracht.

Jongerius wil het geld dat de invoering van de WW-premie voor werknemers oplevert gebruiken om werk te creëren. De vakcentrale wil dat wordt geïnvesteerd in het onderhoud en energiezuinig maken van ziekenhuizen en scholen. "Dat schept werk voor tienduizenden mensen", zei Jongerius vorige week.

Kamp werd naar de Kamer geroepen vanwege de lege WW-kassen. Die kampen nu met een tekort van 1,9 miljard dat is veroorzaakt door het afschaffen van de werknemerspremie en de financiële crisis waardoor veel mensen werkloos raakten. Het tekort zal dit jaar waarschijnlijk nog verder oplopen, zei Kamp.

Maar de lege kas heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkeringen of de uitbetaling. Die wordt gegarandeerd door het rijk. Er zijn bovendien meer fondsen, die bij elkaar nog goed zijn voor een overschot, aldus de bewindsman.