Clicky


'Euro heeft Nederland geld gekost'

'Euro heeft Nederland geld gekost'
05-03-2012 16:25 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De euro heeft Nederland met een 'aanzienlijk welvaartsverlies' opgezadeld. Dat blijkt uit het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders heeft laten uitvoeren naar de munt. Wilders presenteerde het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, maandag.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar minder hard groeide dan die van Zweden en Zwitserland - vergelijkbare landen zonder de euro. Die landen deden het bovendien beter op het gebied van inflatie en werkgelegenheid.

Dit zou Nederlanders jaarlijks achttienhonderd euro per persoon hebben gekost in de vorm van achterblijvende consumptieve bestedingen. Als de groei van het bbp in Nederland gelijk was geweest aan die van Zweden en Zwitserland, dan zouden Nederlanders nog eens negenhonderd euro per jaar extra te besteden hebben.

Wat Wilders betreft wordt de gulden weer ingevoerd. Het afschaffen van de euro kost weliswaar geld, maar dat wordt binnen een paar jaar terugverdiend omdat Nederland geen miljarden meer hoeft bij te dragen aan de redding van noodlijdende eurolanden als Griekenland.



Wilders zette politici die waarschuwen voor de desastreuze gevolgen voor een vertrek uit de euro dan ook weg als 'angsthazen'. De PVV'er wil weer 'baas zijn in eigen huis'. "Met de gulden zitten wij zelf weer terug aan de knoppen, niet de eurocraten in Brussel."

Financieel woordvoerder van de PVV Tony van Dijck kondigde aan dat hij een reactie zal vragen van het kabinet op het rapport.