Clicky


Prijzen fossiele brandstoffen fors gestegen

Prijzen fossiele brandstoffen fors gestegen
02-03-2012 12:24 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De prijzen van aardolie, aardgas en steenkool waren vorig jaar een stuk hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is onder meer veroorzaakt door de wereldwijde toenemende vraag naar energie en de aardbeving en Japan.

Gemiddeld was de prijs van fossiele brandstoffen vorig jaar een kwart hoger dan een jaar eerder. De prijs van aardolie steeg ook vorig jaar weer sterk. De raffinaderijen betaalden ruim dertig procent meer dan in 2010. De prijs van aardgas steeg met negentien procent en die van steenkolen zeventien procent.

De prijzen hangen onder meer samen met de wereldwijde industriële productie. Hoe groter die is, des te meer vraag naar fossiele brandstoffen. Vorig jaar versnelde de prijsstijging echter ten opzichte van de productie.

De stijging kwam onder meer doordat behalve de olie- en kolenprijs ook de gasprijs sterk is gestegen. Een jaar eerder daalde die nog. Door de aardbeving in Japan nam de vraag naar gas in dat land sterk toe. Ook gingen elektriciteitcentrales meer gas als grondstof gebruiken in plaats van kolen of kernenergie.