Clicky


Europese leiders op zoek naar economische groei

Europese leiders op zoek naar economische groei
01-03-2012 19:54 | Algemeen | auteur de redactie
BRUSSEL (Novum/AP) - De leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie reizen donderdag af naar Brussel voor een tweedaagse Europese top, tegen de achtergrond van tegenvallende werkloosheids- en inflatiecijfers van Eurostat eerder op de dag. De regeringsleiders hopen de economische groei van het continent te kunnen stimuleren.

Hoewel de financiële markten in relatief kalm vaarwater verkeren, is duidelijk dat de Europese bevolking de crisis nu vol gaat voelen. De inflatie steeg in februari in de eurozone naar 2,7 procent. Dit is fors boven de twee procent waar de Europese Centrale Bank naar streeft.

De werkloosheid in de eurozone piekte in januari op 10,7 procent, het hoogste percentage sinds de introductie van de munt. In de gehele EU is de werkloosheid met 10,1 procent niet veel beter. Beleidsmakers in alle Europese landen hebben het stimuleren van groei en werkgelegenheid tot hun nieuwe mantra gemaakt. Dit heeft tot dusver echter weinig effect gehad.

Veel economen pleiten er bij regeringen voor om niet al te hard in te grijpen. Zij waarschuwen dat verdere bezuinigingen de economie op het Europese continent zal destabiliseren en de schuldencrisis alleen maar verergert.

"Deze crisis en sommige oplossingen daarvoor brengen de sociale cohesie in gevaar", zei president van de Europese Raad Herman van Rompuy. "Daarom moeten we sociale ongelijkheid en armoede aanpakken."

Ondertussen zijn de protesten tegen de bezuinigingen vanuit Spanje en Griekenland verspreid naar andere Europese landen. Veel deelnemers vinden dat de recente maatregelen van de EU en de Europese Centrale Bank alleen banken en investeerders hebben geholpen, terwijl het 'gewone volk blijft lijden'.

Politieke leiders zijn echter van mening dat het verhogen van de uitgaven de Europese economie niet op gang zal brengen. Zij menen dat hervormingen om de Europese economie te moderniseren meer zin hebben. Verschillende landen hebben maatregelen genomen om werknemers makkelijker te kunnen ontslaan en aan te nemen. De EU stimuleert daarnaast online winkelen en het gebruik van snel internet.

Het duurt echter nog wel even voordat deze economische hervormingen effect hebben, geven ook EU-officials toe. Zij waarschuwen bovendien dat veel Europese regeringen zich niet houden aan de afspraken die worden gemaakt tijdens Europese toppen.