Transport Online - Plasterk wil Griekenland meer geld geven

Plasterk wil Griekenland meer geld geven

Plasterk wil Griekenland meer geld geven
28-02-2012 19:11 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Er moet de komende tijd meer Europees geld naar Griekenland, om de economie daar een oppepper te geven. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag gezegd tijdens een Kamerdebat over het nieuwe steunpakket voor Griekenland.

In ruil voor het steunpakket ter waarde van 130 miljard euro moet Griekenland drastisch bezuinigen. Volgens Plasterk moet er echter ook worden geïnvesteerd, zodat de Griekse economie weer gaat groeien. Daarom wil hij naast het steunpakket ook meer Europese subsidies en andere fondsen aan Griekenland geven.

Ook andere Zuid-Europese landen moeten tijdelijk meer Europese subsidies krijgen. Dat betekent dat de noordelijke landen geld moeten inleveren. Volgens Plasterk is dat in het belang van de hele Europese Unie. "Ik heb liever dat er Europese subsidies gaan naar het bestrijden van de jeugdwerkloosheid in Griekenland dan naar de boeren in Frankrijk", zei Plasterk.

Plasterk maakte verder duidelijk dat de PvdA het nieuwe steunpakket voor Griekenland steunt. Daarmee is er een Kamermeerderheid die in grote lijnen achter het akkoord staat. "Het is een dun en wankel geheel, maar dat is beter dan wanneer het niet was gelukt", zei Plasterk.

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het akkoord 'wrang gezegd de goedkoopste oplossing'. Een Grieks faillissement zou Nederland meer schade berokkenen. "Maar het kan altijd nog misgaan in Griekenland, want er wonen Grieken. Niemand kan ons verwijten dat we geen vertrouwen meer in hen hebben."

Diverse Kamerleden wezen erop dat de deal rondom het steunpakket nog niet helemaal rond is. Zo is nog onduidelijk hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen en is ook nog niet bekend hoeveel banken mee willen werken aan het gedeeltelijk kwijtschelden van Griekse staatsschuld.

Het debat wordt dinsdagavond vervolgd. Dan komen premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions