Transport Online - Bonden positiever over toezeggingen rond Nedcar

Bonden positiever over toezeggingen rond Nedcar

Bonden positiever over toezeggingen rond Nedcar
24-02-2012 20:00 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De vakbonden zijn na uitleg door de directie van Nedcar positiever geworden over het deze week afgesloten herenakkoord tussen de topman van Mitsubishi Osamu Masuko en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Dat hebben CNV Vakmensen, De Unie en FNV Bondgenoten vrijdag gemeld. FNV en CNV en hebben echter nog wel vraagtekens.

De bonden zijn vooral positief over het feit dat Masuko nu zwart op wit heeft toegezegd dat tegelijkertijd zal worden gewerkt aan een doorstart van de met sluiting bedreigde autofabriek in Born en aan het maken van een sociaal plan.

"Dit is een stap in de goede richting", zegt De Unie-onderhandelaar Suat Koetloe. CNV Vakmensen voelt zich weer serieus genomen door de top van Mitsubishi. "Daardoor ligt de weg open naar onderhandelingen", zegt bestuurder Jean-Marie Severijns. Henk van Rees van FNV Bondgenoten is 'uitgesproken positief' over deze toezeggingen.

CNV is daarnaast ook blij over de toezegging om geld vrij te maken voor het sociaal plan. Mitsubishi heeft geen bankgarantie afgegeven. De bonden hadden daar wel om gevraagd. "Wel heeft de president van Mitsubishi in een statement aan minister Verhagen expliciet aangegeven dat het bedrijf alle verplichtingen aan Nedcar en aan de omliggende regio zal nakomen", zegt Severijns. "Dat statement is voor Japanse begrippen een uitzonderlijk belangrijk gebaar."FNV Bondgenoten is hier minder positief over. "Het sociaal plan gaat miljoenen kosten. Dat geld moet er wel zijn", zegt Van Rees. "Ik ben scherp getekend door de teleurstellingen in het verleden. Daarom: eerst zien, dan geloven."

CNV en FNV maken zich daarnaast nog zorgen over het mandaat van de directie van Nedcar. Eerdere onderhandelingen over een sociaal plan liepen stuk omdat de directie werd teruggefloten door de Japanse eigenaar. "Dat willen we niet nog eens", aldus Severijns.

De bonden hebben een vrijdagnacht aflopend ultimatum naar aanleiding van de toezeggingen van Mitsubishi opgeschort naar half maart. "Dan moet er duidelijkheid zijn over de bankgarantie en het mandaat", stelt Van Rees. "En er volgen acties als de antwoorden niet toereikend zijn."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions