Transport Online - Mitsubishi werkt mee aan doorstart en sociaal plan NedCar

Mitsubishi werkt mee aan doorstart en sociaal plan NedCar

Mitsubishi werkt mee aan doorstart en sociaal plan NedCar
22-02-2012 09:36 | Algemeen | auteur de redactie
BORN - Mitsubishi gaat de zoektocht naar een overnamepartner van de met sluiting bedreigde autofabriek Nedcar in Born intensiveren. Dat verzekerde topman van het Japanse bedrijf Osamu Masuko tijdens een gesprek met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) in Tokyo. CNV Vakmensen reageert gereserveerd.

Het bedrijf wil de komende drie maanden samen met het ministerie en Nedcar op zoek naar een overnamepartner. Mocht een overname van de autofabrikant niet haalbaar zijn, zal Mitsubishi alle gemaakte afspraken over het sociaal plan voor het personeel van Nedcar nakomen, zei Masuko. Volgens de topman is het in het gemeenschappelijk belang van Mitsubishi en Nedcar geen voorwaarden te stellen die een overname in de weg kunnen staan.

Minister Verhagen noemde het gesprek met de topman 'open en zakelijk'. "Deze opstelling betekent dat we al het mogelijke kunnen doen voor een doorstart", liet hij weten vanuit Japan. "Mocht dat niet lukken, dan zal Mitsubishi zijn verantwoordelijkheid nemen voor de mensen bij Nedcar."

Het Japanse moederbedrijf van Nedcar maakte in februari de productie bij Nedcar in het Limburgse Born eind dit jaar te stoppen. Volgens Mitsubishi is de productie onrendabel door de slechte toestand van de Europese economie en de dure yen.

CNV Vakmensen wil de afspraken met Mitsubishi 'zwart op wit, inclusief bankgaranties'. "We hebben onze les met de Japanners inmiddels wel geleerd", zegt onderhandelaar Jean-Marie Serverijns.

Serverijns doelt op een eerder uitgewerkt plan voor de redding van de fabriek. Hoewel met de NedCar-directie een akkoord was bereikt, zette de directie in Japan er een streep doorheen. "Voor mooie woorden kopen we uiteindelijk niks."

CNV Vakmensen pleit ervoor om tegelijkertijd met de zoektocht naar een nieuwe partner, ook het sociale plan al vast te leggen. "Anders zijn we drie maanden verder. Nee, de mensen hebben recht om te weten waar ze aan toe zijn."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions