Transport Online - Rabobank: huizenprijzen blijven dalen

Rabobank: huizenprijzen blijven dalen

Rabobank: huizenprijzen blijven dalen
21-02-2012 19:31 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Nederlandse huizenprijzen dalen dit jaar met gemiddeld vijf procent dalen. Ook volgend jaar blijven ze onder druk staan. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen al met elf procent gedaald. Dat stellen economen van de Rabobank in een dinsdag verschenen rapport.

De verwachte prijsdaling in 2012 komt voor de helft voor rekening van de versnelde prijsdaling in het vierde kwartaal van vorig jaar, die doorwerkt in het eerste kwartaal van 2012, zeggen de economen in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

De bank verwacht geen verdere versnelling van de prijsdaling in 2012, omdat bij veel huishoudens de noodzaak om te verkopen daarvoor niet groot genoeg is. Als die noodzaak er niet is, wachten huiseigenaren meestal een beter marktmoment af en passen ze hun vraagprijs maar mondjesmaat aan, verwachten de economen.

De prijsdalingen tot nu toe zijn niet voldoende om de markt weer op gang te brengen, volgens het rapport. In het duurdere segment, waar de prijzen sterker zijn gedaald, neemt het aantal transacties wel weer toe.

De huizenprijzen zijn sinds de top in augustus 2008 met elf procent gedaald volgens het rapport. Gecorrigeerd voor inflatie werden huizen in de afgelopen 3,5 jaar vijftien procent goedkoper. De woningprijzen liggen echter nog altijd tachtig procent hoger dan in 1995. Gecorrigeerd voor inflatie is dat zestig procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maakten eerder bekend dat de huizenprijzen in 2011 met 2,3 procent daalden, met een opvallende versnelling van 1,7 procentpunt in het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal van 2011 werden opnieuw minder woningen verkocht. Hierdoor steeg het aantal te koop staande woningen verder, met vijfduizend tot ruim 221 duizend. De toename is wel aan het vertragen, merken de economen op.

Het rapport verwacht een stabiel aantal verkochte woningen in 2012. In 2011 daalde dit aantal met 4,3 procent tot ruim 120 duizend, veertig procent minder dan voor de kredietcrisis. In het vierde kwartaal versnelde de daling van het aantal transacties tot 5,9 procent op jaarbasis.

Ongeveer veertigduizend huishoudens hebben een betalingsachterstand van zestig dagen of meer, stellen de Rabobank-economen. Dit zal naar hun mening 2500 tot drieduizend gedwongen verkooptransacties tot gevolg hebben.

In 2011 steeg het aantal gedwongen verkopen met 35 procent tot 2811, oftewel 0,07 procent van het aantal koopwoningen. Er was sprake van een lichte versnelling in het vierde kwartaal, met 891 gedwongen verkopen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions