Clicky


Begrotingstekort naar 4,8 procent door krimp

Begrotingstekort naar 4,8 procent door krimp
17-02-2012 15:55 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het Nederlandse begrotingstekort is naar boven bijgesteld als gevolg van de economische krimp in het vierde kwartaal. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad. Het EMU-saldo over 2011 komt nu uit op 4,8 procent, waar het Centraal Planbureau eerder nog met 4,6 procent rekende.

De Jager verklaarde het opgelopen tekort door de belastinginkomsten. Die vielen tegen door de krimpende economie. Met name de inkomsten uit vennootschaps-, inkomsten- en loonbelasting vielen tegen.

Aan de uitgavenkant hield het kabinet zich wel aan de gemaakte afspraken, zei De Jager. De uitgaven voor zorg waren iets hoger dan gepland, maar omdat op andere portefeuilles minder werd uitgegeven bleven de overheidsuitgaven binnen de kaders.

Volgens de Europese regels mag het begrotingstekort niet hoger zijn dan drie procent van het bruto binnenlands product. De Jager zei vrijdag niet van plan te zijn hiervan af te wijken. Het kabinet kondigde eerder aan begin maart drie weken te gaan onderhandelen over een nieuwe bezuinigingen om het tekort terug te dringen.