Transport Online - Nederlandse economie in recessie

Nederlandse economie in recessie

Nederlandse economie in recessie
15-02-2012 10:34 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal gekrompen met 0,7 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aangezien de krimp in het derde kwartaal al 0,4 procent bedroeg, verkeert Nederland nu officieel in een recessie. Daarvan is sprake als het bruto binnenlands product twee kwartalen op rij krimpt.

De laatste keer dat Nederland in een recessie zat was in 2009 na de kredietcrisis. Toen kromp de economie drie kwartalen op rij. Tussendoor was sprake van een 'bescheiden herstel', aldus het CBS. Over het gehele jaar 2011 is de economische groei uitgekomen op 1,2 procent.

De krimp in de laatste drie maanden van het jaar is grotendeels toe te schrijven aan een verdere daling van de consumentenbestedingen. Die daalden met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas. Bovendien werden er minder meubels en auto's aangeschaft.Lagere overheidsuitgaven en een mindere export droegen ook negatief bij aan het bbp. De overheidsuitgaven namen door bezuinigingen van het kabinet-Rutte voor het eerst sinds 2005 af, met 0,2 procent.

Waar de investeringen van bedrijven in eerder kwartalen de economische groei nog redde, is daarvan nu geen sprake meer. De groei in investeringen nam of tot 2,9 procent, van vijf procent in het derde kwartaal.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions