Transport Online - Werkgevers willen soepeler ontslagrecht

Werkgevers willen soepeler ontslagrecht

Werkgevers willen soepeler ontslagrecht
14-02-2012 14:45 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het ontslagrecht moet nog verder worden versoepeld. Dat vindt 75 procent van de werkgevers, blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het percentage is ongeveer even hoog als in eerdere onderzoeken, uit 2003 en 2007. Daaruit maakt het SCP op dat de versoepelingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, zoals de verlaging van de ontslagvergoedingen, voor de werkgevers niet ver genoeg gaan.

Bedrijven maken vaker gebruik van tijdelijke contracten voor vast werk, stelt het SCP verder vast. In de jaren negentig werd minder dan de helft van de werknemers met een tijdelijk contract na vertrek vervangen. Nu is dat bijna tachtig procent. Werkgevers kunnen zo gemakkelijker van werknemers af.

Uit het onderzoek, waarvoor drieduizend bedrijven zijn ondervraagd over het personeelsbeleid, blijkt verder dat steeds meer werkgevers het zien zitten als mensen na hun zestigste doorwerken. Van de werkgevers vindt 55 procent dit wenselijk. In 2001 was dit nog 41 procent. Steun voor doorwerken na het 65e levensjaar is er nog niet. Slechts vijftien procent noemt dit wenselijk.

Het SCP concludeert ook dat de banen binnen een bedrijf vaker veranderen dan vroeger, wat vraagt om meer aanpassingsvermogen van werknemers. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat werknemers cursussen laat volgen, niet toegenomen. Bijna tachtig procent vindt dat de overheid daar meer aan moet doen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions