Clicky


'Griekenland stevent af op faillissement'

'Griekenland stevent af op faillissement'
14-02-2012 14:06 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Griekenland zal er waarschijnlijk niet in slagen een akkoord te sluiten met zijn private schuldeisers over de kwijtschelding van schulden. Hierdoor is een faillissement van het land onvermijdelijk. Dat verklaren bronnen binnen de centrale bank dinsdag aan de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Of de bronnen spreken uit naam van de Europese Centrale Bank of de Duitse Bundesbank, is niet duidelijk. Beide geven geen commentaar.

Griekenland probeert al langere tijd overeenstemming te bereiken met zijn private schuldeisers over een obligatieruil waardoor ongeveer honderd miljard euro aan schulden zou worden kwijtgescholden. Wanneer het land er niet in slaagt al zijn schuldeisers te overtuigen van de schuldendeal, zal de afschrijving van schulden verplicht worden voor de partijen die weigeren akkoord te gaan met een vrijwillige afschrijving.

Volgens de bronnen zou dat betekenen dat kredietbeoordelaars gedwongen worden de schulden van het land de 'default'-status te geven waarmee het land technisch gezien failliet wordt verklaard. Dit zou onvoorziene consequenties hebben voor de financiële markten.

Woensdag komen de ministers van financiën van de eurozone bijeen om te praten over een nieuw steunpakket voor Griekenland. Een schuldendeal met zijn private schuldeisers is een van de eisen waaraan het noodlijdende land moet voldoen om de nieuwe steun ter hoogte van 130 miljard euro te ontvangen.