Clicky


Liter benzine en lpg nog nooit zo duur

Liter benzine en lpg nog nooit zo duur
10-02-2012 20:49 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Automobilisten hebben nog nooit zo veel moeten afrekenen voor een liter brandstof. De adviesprijs voor een liter benzine staat vrijdag op 1,77 euro. Voor een liter lpg moet 86 cent worden afgerekend. Dat meldt United Consumers vrijdag.

Door de prijsstijging loopt de rekening voor het volgooien van een volle tank van vijftig tot zestig liter een kassabon op richting de honderd euro. Diesel is met de huidige literprijs van 1,503 euro nog 2,7 cent af van een record.

De stijging in de brandstofprijs wordt volgens United Consumers onder meer veroorzaakt door de hogere prijs van ruwe olie door de onrust in olielanden Iran en Syrië. In Europa is ruwe olie nog eens extra duur door de zwakker geworden euro.



Het consumentencollectief beklaagt zich over het hoge aandeel belastingen in de brandstofprijs. Van de 1,77 per liter benzine, stroomt circa 1 euro naar de Nederlandse schatkist. "Dit zorgt er uiteindelijk voor dat in Nederland alternatieve motorbrandstoffen weinig kans krijgen om goedkoper te zijn."