Clicky


Mitsubishi stopt productie bij Nedcar

Mitsubishi stopt productie bij Nedcar
06-02-2012 10:32 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Mitsubishi stopt eind dit jaar met het produceren van auto's in Nederland. Dat meldt het autobedrijf maandag. Het personeel wordt maandagochtend op de hoogte gebracht, zegt een woordvoerder van Nedcar. Bij Nedcar in het Limburgse Born werken vijftienhonderd mensen.

Mistubishi laat weten onder meer meer met de directie van Nedcar, de ondernemingsraad en de Nederlandse overheid gesprekken te hebben gevoerd over het voortzetten van de productie. Door de 'zeer wisselende omstandigheden' waar autobedrijven mee te maken hebben zou Mitsubishi geen mogelijkheid hebben gezien Nedcar te blijven inzetten bij het produceren van auto's.

Mitsubishi heeft toegezegd de fabriek en alle werknemers voor het symbolische bedrag van een euro te willen verkopen voor een doorstart, meldt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). De Nederlandse ambassades en consulaten zijn volgens hem al hard op zoek naar overnamekandidaten. "We hebben nog een jaar. Er zijn zeker kansen."

De minister gaat eind deze maand naar Japan om met Mitsubishi in gesprek te gaan. Het zoeken naar overnamekandidaten zou gemakkelijker gaan nu er geen onzekerheid meer is over het besluit van Mitsbubishi. De minister noemt het 'bijzonder teleurstellend' dat Mitsubishi er niet van te overtuigen is de productie voort te zetten.

De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, waar Born onder valt, zeggen met grote teleurstelling kennis te hebben genomen van het besluit, dat zij dramatisch noemen. Zij wijzen erop dat de werknemers al jaren in onzekerheid zitten en al grote offers hebben gebracht om de productiekosten van nieuwe auto's zo laag mogelijk te houden. Zij laten weten bij de verdere ontwikkelingen betrokken te blijven.

Bestuurder bij vakbond De Unie Suat Koetloe spreekt van een horrorscenario en een klap in het gezicht van de werknemers. Mitsubishi is het eerste Japanse autobedrijf dat stopt met het produceren van auto's in Europa. Omdat Europa nog wel een belangrijke afzetmarkt is, gaat het bedrijf vanuit Japan en Thailand auto's aan Europa leveren.

Wat er vanaf volgend jaar met Nedcar moet gebeuren, moet volgens Mitsubishi nog worden besloten. Het bedrijf kondigt aan dat daar vanaf nu over wordt gesproken met de betrokken partijen.

Bij Nedcar worden de modellen Colt en Outlander gemaakt. Eerder maakte het bedrijf de Space Star en daarvoor de Carisma. Nedcar begon in 1991 als een samenwerking van Mitsubishi, Volvo en de Nederlandse overheid. In 2001 nam Mitsubishi het bedrijf volledig over.