Transport Online - Kamermeerderheid voor korting pensioenen

Kamermeerderheid voor korting pensioenen

Kamermeerderheid voor korting pensioenen
01-02-2012 00:09 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met een korting op de pensioenen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over de voorgenomen korting die onlangs werd aangekondigd. Alleen de PVV en de SP zijn fel tegen.

Directeur van De Nederlandse Bank (DNB) Klaas Knot kondigde eerder deze maand aan dat 125 pensioenfondsen mogelijk per 2013 hun uitkeringen moeten verlagen. Dit is nodig omdat hun dekking niet op orde is, vooral vanwege de gevolgen van de financiële crisis van 2008.

Bovendien stijgt de levensverwachting, waardoor de fondsen langer moeten uitkeren. D66 en Groenlinks willen dit probleem onder meer verhelpen door de AOW-leeftijd vervroegd te verhogen. In het pensioenakkoord dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) sloot met werkgevers en werknemers is afgesproken dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 naar 66 gaat en in 2025 naar 67.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitten er dinsdag voor de leeftijd vanaf volgend jaar geleidelijk te verhogen. Kamp voelt er niets voor om te tornen aan de gemaakte afspraken.

De lage rentestand zorgt ervoor dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen te laag is. Voorheen was de rentestand op 31 december leidend voor het berekenen van de dekkingsgraad, maar DNB heeft dit veranderd. Voortaan wordt naar de gemiddelde rentestand in het laatste kwartaal gekeken.

Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is er geen sprake van een reëel probleem, maar is er slechts een boekhoudkundig probleem. Net als PVV'er Ino van den Besselaar vindt Ulenbelt dat er gerekend moet worden met een vaste rekenrente van vier procent. Daarmee is de dekkingsgraad van de meeste fondsen weer voldoende en zijn de kortingen niet nodig.

Kamp vindt dit onverstandig. Hij wijst erop dat de fondsen al drie jaar in de problemen zijn en vindt het niet verantwoord om te speculeren dat de rente weer stijgt en de rendementen toenemen.

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij wil dat de politiek ingrijpt om iets te doen aan de historisch lage rentestand. Haar partij gaat wel akkoord met de korting, net als coalitiepartijen VVD en CDA.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions