Clicky


'Eurozone moet kapitaal noodfonsen vergroten'

'Eurozone moet kapitaal noodfonsen vergroten'
25-01-2012 20:49 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De eurozone moet het bedrag van vijfhonderd miljard euro in de kas van zijn noodfondsen verder verhogen om de niet-Europese G20-landen ervan te overtuigen dat ze meer geld moeten lenen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat verklaren hoge ambtenaren van de Europese Unie woensdag.

Het vergaren van extra IMF-kapitaal is nodig om een financiële 'firewall' te creëren om landen als Spanje en Italië te ondersteunen indien ze financiële hulp nodig zouden hebben.

De afgelopen tijd riep IMF-chef Christine Lagarde al op tot een verhoging van IMF-fondsen van tussen de vijfhonderd en zeshonderd miljard dollar

Volgens de ambtenaren zouden de G20-landen bereid zijn om een bijdrage te leveren aan het IMF onder de voorwaarde dat de Europese landen eerst met een gebaar komen. Bijvoorbeeld door de noodfondsen van de eurozone, de European Financial Stability Facility (EFSF) en het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), verder te vergroten.

Op dit moment heeft de EFSF nog tweehonderd miljard euro in kas, een bedrag dat bij de fondsen van het ESM gevoegd zou kunnen worden, waardoor het fonds kapitaalkrachtiger wordt. Het ESM moet medio 2012 in werking treden.

Vooral Duitsland is tegen het plan het ESM te verhogen. Maandag verklaarde bondskanselier Angela Merkel nog dat het ESM niet verdubbeld hoefde te worden tot 1 biljoen euro. Toch menen ambtenaren dat er geen alternatief is.

De eurozone moet uiterlijk in maart beslissen of het ESM verhoogd wordt. Ministers van financiën van de G20 komen in februari bij elkaar.

Europa beloofde in december al dat het in totaal tweehonderd miljard euro aan leningen wil bijdragen aan het IMF. 150 miljard euro daarvan komt van landen binnen de eurozone, de resterende vijftig miljard moet worden bijgedragen door lidstaten van de EU van buiten de zone. Brussel hoopt dat andere G20-landen uiteindelijk eenzelfde bedrag zullen lenen aan het IMF.