Clicky


ArcelorMittal schrapt 630 banen in Tsjechië

ArcelorMittal schrapt 630 banen in Tsjechië
24-01-2012 16:07 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - ArcelorMittal schrapt 630 banen van de in totaal zesduizend werkplekken in zijn fabriek in het Tsjechische Ostrava. Doel is het concurrentievermogen te versterken, meldt het wereldwijde staalconglomeraat dinsdag.

ArcelorMittal heeft zevenhonderd aanvragen ontvangen voor de vrijwillige vertrekregeling. Daarbij krijgen werknemers, afhankelijk van het aantal dienstjaren, voor 11 tot 24 maanden aan salaris aangeboden, als onderdeel van een compensatieregeling.

"Het aantal banen dat geschrapt wordt is nog niet definitief vastgelegd. Het proces is nog aan de gang. De banenreductie heeft zowel betrekking op de kantoor- als op de fabrieksmedewerkers van alle leeftijden", meldde de lokale woordvoerder van ArcelorMittal aan het Franse persbureau AFP.



Zwaardere economische tijden in Europa lijken de aanleiding te zijn voor de beslissing van het bedrijf. Volgens de zegsvrouw werd het besluit genomen 'als onderdeel van inspanningen om de arbeidsproductiviteit te verhogen'. "Gezien de onzekere situatie die de Europese staalmarkt momenteel domineert, moet het bedrijf concurrerend zijn", voegde zij daaraan toe.

Een medewerker van een lokale vakbond heeft inmiddels laten weten te pleiten voor loonsverhogingen voor de resterende werknemers. De Tsjechische tak van ArcelorMittal schrapte in 2009 al twaalfhonderd banen. De eerste vrijwillige ontslagen gaan 31 januari in.