Transport Online - Lagarde wil actie om jarendertigeffect te voorkomen

Lagarde wil actie om jarendertigeffect te voorkomen

Lagarde wil actie om jarendertigeffect te voorkomen
23-01-2012 16:01 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De wereldwijde economie kan in een situatie zoals die in de jaren dertig belanden als de schuldencrisis in de eurozone niet wordt aangepakt. Dat heeft Christine Lagarde, de chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag gezegd in een toespraak voor de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in Berlijn.

Lagarde hamerde op het vermijden van het 'jarendertigeffect'. Zij verwees hiermee naar de Grote Depressie in de Verenigde Staten, die volgde op de beurskrach op Wall Street in 1929.

De IMF-chef waarschuwde in haar toespraak voor een mondiale economische neerwaartse spiraal en was kritisch over de tot nu toe genomen maatregelen. Ze noemde de onrust in 2011 een gevolg van 'gebrek aan collectieve vastberadenheid om een coöperatieve oplossing te bereiken', zowel in de Europese schuldencrisis als in het schuldenplafonddebacle in de VS.

Verder riep Lagarde dringend op tot meer groei, grotere financiële 'firewalls' en diepere economische integratie van de eurozone om de crisis de baas te worden. Ook wees Lagarde op de verantwoordelijkheid van landen als China en de VS. China zou de groei op consumptie in het land verder moeten vergroten, terwijl de VS meer moeten doen om huishoudens te ontlasten. Ook zou het land de problemen rond de staatsschuld vastberadener moeten aanpakken.De IMF-chef deed haar uitspraken aan de vooravond van de publicatie van de World Economic Outlook van het IMF, die dinsdag verschijnt. Volgens Lagarde zijn de prognoses voor economische groei voor de meeste delen van de wereld neerwaarts bijgesteld. Daarom zou IMF zijn leencapaciteit met ongeveer vijfhonderd miljard dollar moeten verhogen om landen financieel te kunnen blijven ondersteunen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions