Clicky


'Youngman brengt bod uit op Saab'

'Youngman brengt bod uit op Saab'
19-01-2012 15:28 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Het Chinese Youngman Automobile gaat een bod uitbrengen op het failliete Saab ter waarde van ongeveer 5 miljard Zweedse kroon (570 miljoen euro). Dat meldt de Zweedse krant Dagens Industri donderdag, gebaseerd op een persoon bekend met de kwestie.

Volgens de krant is Youngman bereid om nog eens vijf miljard kroon in het bedrijf te investeren voor de ontwikkeling van nieuwe modellen bij de fabrieken in Phoenix. Volgens het bericht is het plan om de productie van de Saab 9-3 modellen te hervatten vijftien weken na het bereiken van een akkoord.

De persoon geeft daarnaast aan dat Pang Qingnian, voorzitter en eigenaar van Youngman, naar verwachting volgende week een bezoek zal brengen aan Göteborg om het bod bekend te maken.



Het plan van Youngman vereist niet de goedkeuring of de samenwerking met General Motors (GM). De Saab-modellen zijn gebaseerd op de technologie van de oude eigenaar. Het faillissement van Saab is mede veroorzaakt door General Motors, omdat het bedrijf niet de licentie op de technologie uit handen wilde geven, en daarmee een aantal recente overnamevoorstellen blokkeerde.

"Het zou goed zijn als GM meedoet, maar het businessplan van Youngman is daar niet van afhankelijk. Het nieuwe Saab kan zonder GM overleven", zegt de persoon volgens Dagens Industri. De krant meldt tevens dat het bod en het nieuwe businessplan gesteund worden door de vakbonden van Saab Automobile.