Clicky


Bonden willen andere rekenregels pensioenen

Bonden willen andere rekenregels pensioenen
19-01-2012 10:14 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De twee grootste bonden binnen de vakcentrale FNV pleiten voor andere rekenregels voor pensioenfondsen. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten willen dat niet langer wordt gerekend met een momentopname van de rente, maar pleiten voor rekenregels voor de lange termijn.

De bonden reageren hiermee op de aangekondigde verlaging van de pensioenen bij onder andere metaalpensioenfonds PMT. Dat fonds kondigde donderdag aan de pensioen in 2013 met zes tot zeven procent te moeten korten. Ook ABP en PME zouden volgend jaar de pensioenen moeten verlagen. Zij komen later donderdag met cijfers.

Fondsen moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) korten als ze aan het einde van vorig jaar onder hun herstelpad naar een gezonde dekkingsgraad van 105 procent zijn uitgekomen. Fondsen berekenen de dekkingsgraad op basis van de rente van de Europese Centrale Bank, die nu erg laag staat. Hoe lager de rente, hoe lager het rendement, en hoe meer geld een fonds dus in kas moeten hebben om aan de dekkingsgraad te voldoen.

PMT had eind vorig jaar op 95 procent moeten zitten, maar kwam uit op 88,5 procent. Per april 2013 worden de pensioen dan ook gekort.

Abvakabo verzet zich tegen het korten op pensioenen. "Pensioenfondsen zijn er voor de lange termijn en mogen niet afgerekend worden op dagkoersen en dagrente", schrijft de ambtenarenbond. De bond pleit al geruime tijd voor een 'trendmatiger rente', zoals over een gemiddelde periode van een jaar. "De maatstaf wordt daarmee betrouwbaarder dan nu." Ook FNV Bondgenoten huldigt dit standpunt.

DNB heeft de rekenregels voor 2011 overigens al aangepast. Normaal moet aan het einde van het jaar gerekend worden met de rente over december. Nu mocht gerekend worden met de gemiddelde rente over de laatste drie maanden. Pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft aangegeven hierdoor uit de problemen te zijn gekomen, met een dekkingsgraad van 97 procent.

FNV Bondgenoten ziet korten op de pensioenen als een laatste redmiddel. "De pijn moet eerlijk over de generaties worden verdeeld", schrijft de industriebond. "Maar als werknemers en gepensioneerden moeten worden gekort moeten ook werkgevers een extra bijdrage leveren. We zijn immers samen verantwoordelijk."