Clicky


Kodak zoekt bescherming tegen schuldeisers

Kodak zoekt bescherming tegen schuldeisers
19-01-2012 10:11 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/AP) - Fototoestellenfabrikant Eastman Kodak heeft bij de rechtbank in New York bescherming aangevraagd tegen schuldeisers. Het bedrijf wil hiermee zijn financiële positie versterken en een bankroet voorkomen. Alleen de Amerikaanse onderdelen zouden bij de aanvraag betrokken zijn.

Als de aanvraag wordt gehonoreerd, kan het bedrijf de kans krijgen om zijn financiën te reorganiseren, zonder dat schuldeisers hun geld kunnen opeisen. Kodak is van plan de Amerikaanse onderdelen in 2013 te reorganiseren

De beslissing is een gevolg van het feit dat Kodak geen koper heeft kunnen vinden voor de elfhonderd patenten rond digitaal fotografie. Topman van het bedrijf Antonio Perez zegt in een verklaring dat de aanvraag 'een noodzakelijke stap is, en het juiste voor de toekomst van Kodak'.

Kodak maakte daarnaast bekend een nieuwe financier te hebben gevonden in de Amerikaanse bank Citigroup. De lening bedraagt 950 miljoen dollar (739 miljoen euro). Ook zegt het bedrijf de werknemers gewoon door te betalen. Het bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd in nieuwe inkjetprinters. Die nieuwe producten staan op het punt eindelijk winst te gaan maken.

Het bedrijf uit Rochester in de staat New York heeft geen extra ontslagen aangekondigd. Momenteel werken 19 duizend mensen bij Kodak. Tien jaar geleden stonden nog 70 duizend mensen op de loonlijst.



Eastman Kodak bestaat sinds 1888. Oprichter George Eastman introduceerde in dat jaar een camera voor één dollar, waardoor het bezit daarvan voor de gewone Amerikaan in handbereik kwam. Het bedrijf was in de jaren negentig het eerste bedrijf dat de digitale camera consumentvriendelijk maakte. Door de teruglopende inkomsten uit de overige activiteiten had het echter niet voldoende slagkracht om voorop te blijven in de digitale revolutie. Kodak draait al een aantal jaar met verlies.