Clicky


Inflatie eurozone lager dan verwacht

Inflatie eurozone lager dan verwacht
17-01-2012 12:03 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december op jaar- en maandbasis iets minder gestegen dan was verwacht. Dat blijkt dinsdag uit een tweede raming van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

De inflatie op maandbasis bedroeg in december 0,3 procent. Economen hadden een stijging van de consumentenprijzen van 0,4 procent verwacht. Ten opzichte van dezelfde maand in 2010, stegen de consumentenprijzen in december met 2,7 procent. Dat is iets lager dan de eerste raming begin januari van 2,8 procent.

De kerninflatie, waarin volatiele zaken als energie, voeding, tabak en alcohol buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg in december op maandbasis 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van de prijzen met 1,6 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt bij het bepalen van zijn monetair beleid vooral naar de prijsstabiliteit op jaarbasis. De bank heeft de doelstelling de geldontwaarding onder, maar in ieder geval vlakbij, de twee procent te houden.