Clicky


'Banken willen hypotheekrenteaftrek afbouwen'

'Banken willen hypotheekrenteaftrek afbouwen'
17-01-2012 10:18 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het kabinet moet de hypotheekrenteaftrek afbouwen. Dat vinden de twee grootste kredietverleners, ING en Rabobank, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. De banken hebben ieder een eigen voorstel voor een overgangsregeling op tafel gelegd bij de Nederlandse Vereniging van Banken, schrijft de krant op basis van ingewijden.

De onzekerheid over de renteaftrek zou volgens de banken een van de belangrijkste oorzaken zijn dat de huizenmarkt op slot zit. Voorzitter van de NVB Boele Staal zei maandag op de nieuwjaarsreceptie van de bankensector dat de vereniging 'zonder taboes en blokkades' over 'noodzakelijke hervormingen' op de huizenmarkt wil praten.

De Rabobank wil volgens de krant dat de aftrek alleen gaat gelden voor annuïteitenhypotheken en niet voor varianten als de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. ING wil dat de regeling over dertig jaar in één klap wordt afgeschaft. Iemand die volgend jaar een hypotheek neemt, heeft dan dus nog 29 jaar aftrek.

Een reeks economen heeft al gezegd dat de huidige regeling niet vol te houden is. Het kabinet heeft echter beloofd de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten. De PVV dreigde eerder met nieuwe verkiezingen als aan de aftrek wordt getornd.

De banken zijn niet bang dat de afbouw van de aftrek tot grote prijsdalingen leidt. "In het overgrote deel van de gevallen blijven mensen gewoon in hun huis wonen en zal het probleem er langzaam uitgroeien", zegt Staal. Ook hopen de banken dat mensen sneller een huis kopen als er duidelijkheid over de regeling is.

De politiek moet volgens Staal een knoop doorhakken. "Niemand gelooft dat de hypotheekrenteaftrek na dit kabinet ongemoeid blijft en regeren is vooruitzien."