Clicky


IMF: slechte wereldeconomie door schuldencrisis

IMF: slechte wereldeconomie door schuldencrisis
16-01-2012 16:05 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Het economische vooruitzicht voor Europa is grimmig en het risico voor de wereldwijde economie is hoog vanwege de escalerende eurozonecrisis. Dat heeft plaatsvervangend directeur David Lipton van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag gezegd.

De IMF-topman beloofde de banden met Aziatische overheden te versterken om besmettingsrisico's voor de regio te minimaliseren. Die sterkere band met Azië zou een grotere rol voor de regio binnen het fonds betekenen. "Gezien de opkomst als economische grootmacht is het logisch dat de stem van Azië in onze instelling invloedrijker moet worden", zei Lipton tijdens een financieel forum in Hong Kong.

"Zonder gedurfde initiatieven kan Europa in een neerwaartse spiraal terechtkomen van instortend vertrouwen, stagnerende groei en banenreducties", waarschuwde Lipton. Hij voegde daaraan toe dat geen regio veilig is voor zo'n catastrofe, zeker ook Azië niet, dat kwetsbaar is voor besmetting via financiële kanalen.

De problemen in de eurozone worden nu al gevoeld in de belangrijkste Aziatische landen, zoals China en Zuid-Korea. Aandelenmarkten zijn gedaald, veel Aziatische valuta zijn afgewaardeerd en verschillende landen kampen met een tekort aan dollarfinanciering. De kosten voor het verzekeren van verschillende Aziatische banken zijn opgelopen tot niveaus die niet meer gezien werden sinds het dieptepunt van de kredietcrisis eind 2008, zei het IMF eerder deze maand.

Het IMF is van plan het wereldwijde economische groeivooruitzicht voor dit jaar te verlagen, meldde Lipton.

De IMF-topman, die sprak van 'hoogst onzekere tijden' voor de wereldwijde economie, zei dat het fonds nauw kan gaan samenwerken met Azië om het economische en financiële toezicht te verbeteren om een economische crisis te voorkomen.

Het IMF verhoogt de inspanningen om de gezondheid van de Aziatische financiële sector te evalueren nadat het fonds in de afgelopen twee jaar al dit soort tests uitvoerde in China en Indonesië. Lipton zei dat momenteel onderzoeken lopen of binnenkort gelanceerd worden in India, Japan, Maleisië en Australië.

Lipton zinspeelde ook op plannen om het zogenaamde wereldwijde financiële veiligheidsnet van het IMF te versterken door de capaciteit voor kredietverlening op te hogen en daarnaast de samenwerking met regionale financieringsfaciliteiten te versterken.

"Met beslissende maatregelen in Europa en wereldwijde ondersteuning kan een nieuwe fase in de crisis worden voorkomen, die zou leiden tot de besmetting van landen over de hele wereld, ook in Azië", zei Lipton tijdens zijn eerste toespraak sinds hij de IMF-positie afgelopen september innam.