Clicky


Euro daalt tot laagste punt in zestien maanden

Euro daalt tot laagste punt in zestien maanden
13-01-2012 19:23 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De euro is tot het laagste punt gezakt sinds september 2010 nadat geruchten op gang kwamen dat S&P vrijdag de kredietrating een aantal landen in de eurozone gaat verlagen.

De Europese eenheidsmunt zakte tot 1,2647 dollar, tegen 1,2860 dollar omstreeks 8.50 uur.

Overheidsbronnen uit de Europese Unie vertellen dat een downgrade van een aantal landen in de eurozone vrijdag op handen is, waarbij Frankrijks AAA-status mogelijk in het geding zou zijn. In december plaatste S&P al 15 van de 17 eurozonelanden op de negative credit watch vanwege de voortgaande schuldencrisis.

De Europese bronnen en de Financial Times meldden dat zowel Frankrijk als Oostenrijk hun AAA-status kwijt zouden raken en op AA+ zouden uitkomen. Reuters maakte bekend dat Duitsland niet tot de landen behoort wiens status in het geding is. S&P's heeft vooralsnog niet gereageerd op de berichten.

Beleggers wachten al weken op de aankondiging van de downgrade, waarbij men met name bezorgd is over Frankrijk. Een verlaging van Frankrijks kredietstatus kan het noodfonds European Financial Stability Facility (EFSF) in gevaar brengen.

Een verlaging van de vuurkracht van de EFSF kan tevens zorgen dat Spanje of Italië - twee van Europa's grootste economieën - de beslissende klap toegebracht wordt en dat een van beide een beroep op het noodfonds moet doen. Beide mediterrane landen zijn grensgevallen wat betreft het inroepen van steun voor hun schuldproblemen.

Ook de rente-opslag op obligaties uit de eurozone is opgelopen door de berichten over S&P's downgrade, waarbij een reeks aan verlagingen kan leiden tot zeer hoge financieringskosten voor de geplaagde landen. Spanje en Italië kenden de afgelopen dagen succesvolle obligatieveilingen, maar de rente-opslag in de secundaire markt is sinds de geruchten explosief gestegen.

Het rendement op tienjarige Italiaanse obligaties steeg volgens Tradeweb net na de eerste berichten tot het hoogste punt in de sessie op 6,85 procent, voordat het weer zakte naar 6,70 procent. Eerder tijdens de sessie noteerde het rendement op z'n laagst op 6,48 procent. Het rendement op de tienjarige Spaanse obligaties klom tot 5,30 procent, van 5,12 procent eerder op de dag. Het meest recente rendement op Spaanse obligaties bedroeg 5,28 procent.