Clicky


Nederlandse productie industrie gedaald

Nederlandse productie industrie gedaald
13-01-2012 12:21 | Algemeen | auteur de redactie
DEN HAAG (Novum/Dow Jones) - De productie van de Nederlandse industrie is in november op jaarbasis gedaald. De omzet op jaarbasis steeg juist. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De productie daalde met 1,0 procent op jaarbasis, de eerste daling in twee jaar. De productie van aardolie, rubber, chemische en kunstofproducten nam daarbij met zes procent af. Een maand eerder steeg de productie van de Nederlandse industrie op jaarbasis nog met één procent.



In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie licht af met één procent.

De transportmiddelenindustrie kende echter een groei van vijf procent, wat wel minder is dan de dubbele groeicijfers in de voorafgaande maanden. Ook de voedings- en genotsmiddelenindustrie boekte een toename, namelijk drie procent, aldus het statistiekbureau.

De omzet van de industrie is in november zeven procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder, gelijk aan de omzetgroei een maand eerder.

"De door de industrie verkochte producten waren in november acht procent duurder dan in november 2010", aldus het statistiekbureau.

De transportmiddelenindustrie behaalde met elf procent de grootste omzetstijging. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde tien procent meer omzet, maar dit komt met name door vijftien procent hogere prijzen.



De voedings- en genotsmiddelenindustrie boekten acht procent omzetgroei, ook bijna volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. De basismetaal- en metaalproductenindustrie kwam uit op drie procent meer omzet, waar de elektrotechnische en machine-industrie twee procent meer omzet boekte, meldt het CBS.

In november was de omzettoename zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt zeven procent, concludeert het statistiekbureau.