Clicky


Meer consumenten met betalingsproblemen

Meer consumenten met betalingsproblemen
12-01-2012 16:36 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal consumenten dat problemen heeft om een lening af te betalen is in het afgelopen halfjaar licht toegenomen. Het percentage kredietnemers met een betalingsachterstand liep op van 7,2 naar 7,4 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR).

In het eerste halfjaar van 2011 nam het aantal consumenten met een betalingsprobleem nog met 0,6 procentpunt toe van 6,6 tot 7,2 procent. Ondanks de 'mildere toename' in de kredietbranche, verwacht BKR dat de vraag naar schuldhulpverlening blijft stijgen. "In andere sectoren, zoals zorgverzekeringen en incassobureau's lopen de betalingsachterstanden flink op", legt BKR-directeur Peter van den Bosch uit.



BKR pleit daarom voor een landelijke registratie van alle betalingsachterstanden. "Onderzoek heeft aangetoond dat vroege signalering werkt", zegt Van den Bosch. "Door meerdere typen betalingsachterstanden te registreren, kunnen we tachtig procent van de problematische schuldsituaties vroegtijdig signaleren en voorkomen." Volgens BKR wegen hierbij de belangen van de consument, kredietverstrekker en de maatschappij zwaarder dan individuele privacy.