Clicky


Bonden en Tata Steel akkoord over sociaal plan

Bonden en Tata Steel akkoord over sociaal plan
12-01-2012 13:25 | Algemeen | auteur de redactie
IJMUIDEN (Novum) - Tata Steel Nederland is het met de vakbonden het eens geworden over een sociaal plan voor de circa duizend werknemers die de komende vier jaar hun baan kwijtraken. Dat maakten FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen woensdag bekend.

Bij Tata in IJmuiden, de voormalige Hoogovens, werken ongeveer 9500 mensen. De Indiase eigenaren maakten in september een herstructureringsprogramma bekend. Tata gaat arbeidsplaatsen schrappen en investeren in de verhoging van de productiecapaciteit voor vloeibaar staal. Tata wil hiermee in de top drie staalproducenten van de wereld komen.

De bonden reageerden in eerste instantie kritisch op de plannen. Zij vreesden voor een verhoging van de werkdruk. In het sociale plan is nu afgesproken dat het schrappen van banen niet mag leiden tot werkdrukverhoging, verdere uitbesteding van werk of de vervanging van vaste medewerkers door uitzendkrachten.



Voor de mensen die ontslagen worden is afgesproken dat zij zo veel mogelijk worden begeleid naar ander werk. Hiervoor wordt achttien maanden uitgetrokken en wordt geïnvesteerd in scholing en detachering. Boventallige werknemers krijgen een ontslagvergoeding. Kiest een werknemer er zelf voor om weg te gaan, dan is die vergoeding hoger.

Het principeakkoord wordt op 26 januari met een positief advies voorgelegd aan zowel de leden van FNV Bondgenoten als die van CNV Vakmensen.