RBS schrapt 3500 banen

RBS schrapt 3500 banen
12-01-2012 10:58 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Royal Bank of Scotland (RBS) gaat 3500 banen schrappen in de komende drie jaar. Dit is onderdeel van een grootschalige herstructurering in een poging het investmentbankingdeel op schaal terug te brengen.

De financiële instelling, waarin de Britse overheid een belang van 83 procent verkreeg na een reeks aan reddingsoperaties tijdens de financiële crisis, bevestigt donderdag dat RBS van plan is aanzienlijke delen van zijn zogenaamde 'global banking en markers business', dat zich richt op investmentbanking, te verkopen of te sluiten.

RBS stelt dat de afstoting een reactie is op het veranderende markt- en regelgevingklimaat, een te verwachten verwijzing naar de economische uitdagingen in de eurozone en de druk vanuit de Britse overheid op omvangrijke banken om risicovolle investmentbanking activiteiten te scheiden van de meer conservatieve bedrijfsonderdelen.

"Het is duidelijk dat, met name in het veld van de wholesalebank, aanzienlijke nieuwe spanningen zijn ontstaan", stelt executive Stephen Hester in een verklaring. "Onze doelstelling is door deze veranderingen meer gericht op klanten, op een conservatievere financiering, meer effeciëntie met betere, meer stabiele rendementen voor aandeelhouders in het algemeen".

RBS meldt donderdag dat de bank de investmentbanking-eenheid gaat reorganiseren in 'markets' en "international banking" en de overige bedrijfsactiviteiten sluit of te koop aanbiedt. De bank gaat zich richten op de resterende investmentbanking acticiteiten. RBS zal internationaal actief blijven, meldt de bank in een verklaring.Met de omvorming van RBS tot een retailbank moet de overheidsinvestering terugverdiend worden, maar moet er ook voor zorgen dat het geld van belastingbetalers in de toekomst niet meer ingezet zal worden om bankactiviteiten te ondersteunen die bedreigd worden door het meer risicovolle element van investmentbanking.

De Britse minister George Osborne meldde dat de Britse belastingbetalers in de nasleep van de financiële crisis 45,5 miljard pond heeft betaald voor RBS en dat de investering, gebaseerd op de huidige prijzen, in waarde is gedaald met 27 miljard pond.

In de verklaring meldde RBS dat het drie tot vierduizend banen gaat schrappen, bovenop de tweeduizend banen die aangekondigd werden aan het einde van 2011, van zijn investmentbanking-tak dat negentienduizend werknemers telt, meldde een bron die bekend is met de situatie woensdag.

Het bijna uiteenvallen van de bank werd een symbool voor de overmatige risico's en de uitkering van hoge bonussen die voorafgingen aan de crisis bij banken, mede omdat bleek dat leidinggevenden, waaronder voormalige chief executive Fred Goodwin, de bank verlieten met een enorm pensioen, ondanks dat zij een grote rol hebben gespeeld in de neergang van de bank.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden