Clicky


Fitch: ECB moet actievere rol aannemen in crisis

Fitch: ECB moet actievere rol aannemen in crisis
11-01-2012 17:00 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet meer doen om een uiteenvalling van de eurozone te bestrijden. Dat zei hoofd van Fitch Ratings David Riley woensdag tijdens een bijeenkomst in Frankfurt.

De kredietbeoordelaar vindt dat de driejarige leningen van 490 miljard euro die de ECB in december toekende aan 523 banken in de eurozone niet voldoende zijn om de schuldencrisis te bestrijden.

Daarbij zou de economie niet gebaat zijn bij de liquiditeitsacties van de ECB. Dit omdat het meeste kapitaal wat de bank beschikbaar stelt ook direct weer terugkomt in de eendagsdeposito waar banken in de afgelopen periode voor recordbedragen kapitaal hebben ondergebracht.

Toch ziet Fitch de schuldencrisis niet als een monetaire crisis en verwacht dan ook niet dat de ECB alle problemen alleen oplost. Wel pleit de kredietbeoordelaar voor een actievere rol van de centrale bank.



"De ECB moet actiever betrokken zijn", aldus Riley. "De bank heeft voldoende ruimte om haar balans uit te breiden zonder inflatie in de eurozone te laten ontketenen."

Dinsdag gaf Fitch al aan dat er snel vorderingen gemaakt moeten worden met het begrotingspact omdat anders het risico bestaat dat de eurozone uiteenvalt.