'Transactietaks kan duizenden banen kosten'

'Transactietaks kan duizenden banen kosten'
11-01-2012 14:43 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De belasting op financiële transacties waarover binnen de eurozone momenteel hevig wordt gediscussieerd, pakt slecht uit voor de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen op de Amsterdamse beurs. Handelaren stellen in Het Parool woensdag dat de taks mogelijk vierduizend banen kost.

Verschillende handelshuizen verhuizen naar een beurs buiten de eurozone, mocht de transactietaks worden ingevoerd, vrezen de handelaren. Ook wordt de economie volgens hen harder geraakt dan in andere landen, omdat de relatief rijke Nederlandse pensioenfondsen veel kwijt zullen zijn aan de belasting. Werkgeversorganisaties trokken over dit laatste punt al eerder aan de bel.

De Europese Commissie heeft de transactietaks eind vorig jaar voorgesteld. Per aandeeltransactie moet 0,1 procent worden afgedragen, per optietransactie 0,01 procent. De maatregel moet 57 miljard euro opleveren.

Het doel van de belasting is banken mee te laten betalen aan de economische crisis. De transactietaks moet het daarnaast geautomatiseerde handel minder aantrekkelijk maken. De taks maakt het veel duurder om snel achter elkaar te kopen en verkopen.Groot-Brittannië heeft binnen de EU een veto uitgesproken over de voorgestelde belasting. Frankrijk en Duitsland bekijken nu of de taks alleen voor eurolanden ingevoerd kan worden. Frankrijk is zelfs bereid de heffing alleen binnen de eigen grenzen in te voeren. Nederland is tot nu toe alleen voor als de belasting wereldwijd wordt ingevoerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,771
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden