2011 was financieel telleurstellend jaar voor Stena Line

2011 was financieel telleurstellend jaar voor Stena Line
11-01-2012 14:14 | Algemeen | auteur de redactie
HOEK VAN HOLLAND - "Ferrymaatschappij Stena Line kijkt terug op een teleurstellend jaar. Ondanks een lichte netto omzetstijging heeft de maatschappij vooral te kampen gehad met een brandstofstijging van 32% in euro’s. Dit heeft er mede toe geleid dat 2011 met verlies is afgesloten", verklaarde Pim de Lange, Algemeen Directeur van Stena Line BV, in een terugblik op het afgelopen jaar.

De netto inkomsten van de afdeling Travel (voet- en autopassagiers) zijn in totaal met 3% gestegen. Zo vervoerde Stena Line bijvoorbeeld op de route Hoek van Holland – Harwich 509.000 passagiers, hetgeen ongeveer gelijk is aan het jaar ervoor. Het aantal vervoerde personenauto’s kwam uit op 105.000, hetgeen een stijging is van 4%.

Het totaal door Stena Line vervoerde aantal vrachteenheden is met 4% gedaald van 300.000 eenheden in 2010 naar 288.000 eenheden in 2011.

Positieve resultaten kwamen van Stena Line dochter Buro Scandinavia BV, waartoe ook Buro Britain behoort. De in Noordwest-Europa -reizen gespecialiseerde touroperator uit Amsterdam heeft het goed gedaan in een zwaar concurrerende markt. Ook dit jaar mocht Buro Scandinavia weer de fel begeerde Veren in ontvangst nemen; een onderscheiding door de reiswereld voor de beste touroperator naar respectievelijk Groot-Brittannië en Noordwest-Europa. Bovendien heeft Stena Line de veer gewonnen voor de beste ferrymaatschappij in 2011.

Voor wat betreft de toekomst verwacht De Lange opnieuw geconfronteerd te worden met sterk fluctuerende wisselkoersen en olieprijzen. Hij houdt rekening met een verdere stijging van de brandstofprijzen in euro's.

Daarnaast verwacht hij dat de Olympische Spelen in Londen dit jaar een positieve uitwerking zullen hebben op de economie van het land en daardoor ook op de transportsector. De Lange voorziet in dat verband een lichte stijging van het vrachtvervoer.

Positief was De Lange over het walstroomproject voor de terminal van Stena Line in Hoek van Holland. In maart dit jaar zullen de Stena Hollandica en de Stena Britannica een elektrische walaansluiting krijgen, waarna in mei dit jaar ook de nieuwe schepen Stena Transporter en Stena Transit van een elektrische walaansluiting zullen zijn voorzien.

Samenvattend verklaarde Pim de Lange dat onder de huidige omstandigheden een verdere rationalisatie van de ferryindustrie noodzakelijk is om op korte termijn de sector enigszins gezond te kunnen maken.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,470

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden