Inflatie op recordlaagte sinds invoering euro

Inflatie op recordlaagte sinds invoering euro
10-01-2012 11:02 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse inflatie lag sinds de invoering van de euro in 2002 op gemiddeld 1,89 procent. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het voor het eerst dat de gemiddelde inflatie over een periode van tien jaar onder de twee procent uitkomt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

In de periode tussen 1992 en 2001 was de inflatie gemiddeld 2,61 procent per jaar. De inflatie is in Nederland al laag en stabiel sinds 1983. Uitschieter naar boven was het jaar 2001 met een inflatie van 4,5 procent door onder meer de verhoging van de btw en andere belastingen. De laagste inflatie werd gemeten in 1987 door dalende prijzen van voeding, kleding en vooral energie.

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is gericht op prijsstabiliteit. De centrale bank streeft naar een gemiddelde inflatie van onder, maar ook dicht bij de twee procent per jaar. Gemiddeld bedroeg de inflatie binnen de eurozone in de afgelopen tien jaar 2,08 procent.Van de oorspronkelijk eurolanden behoort Nederland samen met Duitsland en Finland bij de best presterende landen wat betreft geldontwaarding. Van die laatste twee landen lag de gemiddelde inflatie op 1,68 en 1,76 procent. In Spanje, Luxemburg en Griekenland stegen de consumentenprijzen het hardst. Met een gemiddelde inflatie van 3,36 procent kunnen de Grieken anno 2012 het minste kopen voor een euro.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden